Happy Canada Day!

In celebration of Canada Day we came up with a Canadian Food Quiz. Haven’t done the quiz yet? Check it out here.

Now time to see how well you did! Thanks for participating!

Have a few neat Canadian food trivia bits of your own? Post them in the comments section.

Happy Canada Day everyone!

—————————————————————————————————————————————————————–

1. Which Canadian city gets to take credit for coming up with the delicious combination of vodka, clamato juice, Worcestershire sauce and hot sauce we call the Caesar (and which every Canadian knows is far better than the American alternative, the Bloody Mary)? Bonus points if you can pronounce Worcestershire!

canadian caesar cocktail_0

Answer: Calgary. The drink was invented in 1969 by a Calgary bartender to mark the opening of his restaurant. Thank you Calgary! (source: Canadian living). And just to prove  you can learn anything from YouTube here’s a link on how to properly pronounce Worcestershire sauce!

2. What is the English translation for the Canadian dessert Pets Des Soeurs (a delicious dessert of pastry dough wrapped around brown sugar and cream). Hint: no, it’s not “yum, yum, yum”, although we think that works too.

IF

Answer: “Nuns Farts”…seriously… Hey, we Canadians are known for our sense of humour! (source: Canadian living, Serious Eats, Blame it on the Dog , French Translation Page)

3. The rugged beauty of Manitoba has inspired many things, even a breakfast cereal! Which one?

Flag_of_Manitoba

Answer: Red River Cereal (source: Canadian living, Wikipedia)

4. Who invented Poutine? Bonus question: do you have your own fabulous poutine creation? My brother makes it with tater tots!

WENDY'S RESTAURANTS OF CANADA - Oh Poutine! Grab your forks

Answer: Fernand Lachance (a café owner in Warwick Quebec) and regular customer Eddy Lainesse, in 1957 (source: Calgary Herald)

5. Which Canadian restaurant got its name because of a sign the Founder got on sale?

whats-my-name

Answer: Harvey’s. Founder, Rick Mauran, went to a Bargain sale on the Danforth in Toronto and bought a “Harvey’s” sign from an auto dealer going out of business, and from this his restaurant name was born! This sign was used on the first restaurant which opened in Richmond Hill, Ont. (source: Canada.com)

6. How many gallons of maple sap does it take to make one gallon of maple syrup? Bonus question: which country did Canadians send 7,400 cans of maple syrup to, following an act of good sportsmanship in the 2006 Winter Olympics? How very Canadian! 

Andersons-Pure-Maple-Syrup

Answer: 30-50 gallons! (Source: Canada.com). And for the bonus question, in the 2006 Winter Olympic Norwegian coach Bjoernar Haakensmoen displayed a great act of sportsmanship when he handed a spare ski pole to Canadian Olympian Sara Renner after hers broke. Sarah went on to win silver and Canada went on to send 7,400 cans – or 5.2 tons – of maple syrup to Norway! (Source: Cross Country Canada)

7. What 2 pies is Quebec famous for? No, we’re not talking about any “political protest pies”. But, Wikipedia does have a “list of people who have been pied”, and there are quite a few Canadians on it!  

Flag_of_Quebec

Answer: Tortiere and sugar pie (tarte au sucre)…as for Canadians that have received a pie in the face, well you’ll have to check the Wikipedia page for that info!

8. What is the legend of the origination of the Nanaimo bar? And how many of you still find “Nanaimo” hard to say?!

nanaimo bc

Answer: a woman from Nanaimo BC submitted the recipe in a magazine contest (Source: freshjuice.ca, Canadian Living)

9. When was the butter tart invented? And which team do you fall on, raisins or no raisins?

butter-tartsAnswer: The butter tart is often cited as one of the few “truly Canadian” foods, meaning it didn’t evolve from America, British or French food. According to the CBC butter tarts were probably invented in Ontario around 1915 (Source: CBC). And I fall on the no raisin team!

10. What is a beaver tail? If you’ve never had one, this needs to go on the top of your “to-eat” list!

beaver

Answer: Beaver Tail is actually the brand name for this delicious fried pastry treat – kind of like a flat doughnut, but better! The Beaver Tail company started in Ottawa in 1980 by Grant and Pam Hooker, who first began selling it at a stand in Byward Market. There are now locations across Canada and even internationally, but if you ask us Beaver Tails taste best on the Rideau Canal, especially if you’re sitting in a snow bank with a pair of skates strapped to your feet!

11. What is a Canadian Car Bomb cocktail? Have you ever had one? If you have….why?!

canadian_shot_glass_drinking_glass

Answer: It’s a take on the Irish car bomb, which includes a pint of Guinness, and a shot of baileys and Irish whiskey. The Canadian version has a pint of Molson Canadian, Canadian rye whiskey instead of Irish whiskey, and maple syrup instead of baileys…wow!

12. We’ve likely all had fish and chips, but have you had Fish and Brewis? What does this Newfoundland dish include? Bonus points if you’ve tried this! 

canada~newfound

 

Answer: Salt cod and hard tack with pork cracklings. Although nowadays the hard tack is often replaced with white bread. (Source and recipe here). No bonus points for me, this is a Canadian dish I have not yet tried, maybe some day!

13. What percentage of Canada’s beef is produced in Alberta? And is this on your “to-grill” list this weekend? It’s on ours!

alberta beef

Answer: Approximately 60%  (Source: Alberta Beef Producers)

14. Where did the Chinese Buffet begin? Yes, somewhere in Canada.

buffet-shot

Answer: This one was a surprise for us! The Chinese Buffet began in Gastown Vancouver. While it is now popular across Canada (anyone up for a trip to the Mandarin?) and in the United States this way of eating Chinese food (albeit North Americanized versions of Chinese food) began in Gastown Vancouver in 1870. (Source: Wikipedia)

15. And finally, what is Canada’s National dish?

holiday-party-canada-day-2014

Answer: Like the people that make up our country the answers to this question vary greatly! Prime Minister Joe Clark has been quoted as saying “Canada has a cuisine of cuisines. Not a stew pot, but a smorgasbord.” We agree!

Here’s what Wikipedia says:

A) Poutine (duh!)

B) Butter tarts (the great Canadian debate continue. Raisins or no raisins?)

C) Kraft Dinner (oh the college days!)

D) Montreal-style bagels (is there any other bagel worth eating, really?)

E) Smoked salmon (we say combine answer d) with answer e) and add some cream cheese!)

F) Perogy (this one surprised us a little, but we can’t deny it’s delicious!)

G) Ketchup chips (anyone who knows a Canadian living abroad has gotten a request to send a care package with a big bag of these!)

H) Nanaimo bars (hard to say, delicious to eat!)

I) And of course, maple syrup!

—————————————————————————————————————————————————————–

Thanks for taking part in our quiz! Don’t forget to post your own Canadian Food Trivia in the comments section.

Happy Canada Day!

-Sarah